ВИБИРАЄМО ГЕНЕРАТОР ЗМІННОГО СТРУМУ - ЛІКБЕЗ!

Здрастуйте  

Ми раді Вас вітати в нашому інтернет-магазині.

З урахуванням нинішніх ринкових реалій і найширшого спектра пропозицій по силовій техніці, зокрема генераторів, ми вирішили більш масштабно розкрити для Вас ті нюанси і мають місце недомовленості з боку продавців. які часто формують викривлену або неправильну думку про можливості, реальні недоліки,  а також переваги конкуруючої продукції.  Ні для кого не секрет, що в списку параметрів вибору генератора споживачем є два основні - це потужність і вартість. Найцікавіше те, що оцінка споживачем факторів експлуатаційної надійності, конструктивних особливостей, реального, а не завжди коректно заявленого  продавцем потенціалу силової установки часто «іде» на другий план. А  адже саме ці критерії «природного відбору» формують еволюційний рух продукції. на ринку,  змушуючи відверте барахло, вибачте за термінологію, вирушати в небуття попиту,  а тим екземплярам, ​​які цього справді  гідні, розміщуватись у будинках, магазинах, виробничих цехах задоволених покупкою людей.

Але про все по порядку:

Потужність генератора.

Звертаючись до шкільного курсу фізики Ви зможете згадати дві вихідні одиниці вимірювання даної величини кіловати (кВт) та кіловольт/ампери (кВа).

Обмовимося відразу: Багато продавців і в каталогах наводять так звану максимальну потужність.  Звертаємо Вашу увагу на те, що   цей параметр передбачає короткочасну роботу генераторної установки (залежно від виробника інтервал коливається від кількох секунд до кількох хвилин). Тобто. правильним акцентом є зіставлення номінальної потужності (яка в середньому на 7-10 відсотків нижча) та величини енерговитрат, джерел споживання, які Ви плануєте підключати до генератора.

Чому так і що таке коефіцієнт потужності?

Розкриємо суть цього поняття не в академічно коректному а дещо спрощеному, але доступному форматі, та пробачать нас академіки!

Існують поняття Активної потужності. Вимірюється вона у Ваттах. Активна потужність характеризує швидкість незворотного перетворення електричної енергії на інші види енергії (теплову та електромагнітну). У спрощеному побутовому розумінні  активні навантаження  це ті, у яких вся споживана енергія перетворюється на тепло. Приклади споживачів активної потужності: лампи розжарювання, обігрівачі, електроплити, праски і т.п. Є також  Реактивна потужність.  Вимірюється вона у Вольт-амперах.  В принципі, абсолютна більшість побутових електронавантажень – реактивні.  Вони також поділяються на індуктивні та ємнісні.  Найпростіший приклад перших - котушка, других - конденсатор. У споживачів реактивної потужності енергія перетворюється не тільки на тепло - частина її витрачається на інші цілі, наприклад, на утворення електромагнітних полів. Мірою реактивності виступає так званий "косинус фі" (cos φ). Наприклад, якщо він дорівнює 0,8, то 20% енергії перетворюється над тепло. На приладах зазвичай вказують їх теплову споживану потужність та cos φ. Тому для правильного розуміння кількості необхідної. електроспоживачеві  потужності  доводиться застосовувати ще один  поправочний  коефіцієнт, що характеризує тепер споживача енергії.  Розглянемо варіант такого побутового приладу як пилосос. Електричний опір пилососа має реактивну складову, причому індуктивного характеру. Причина криється в електромоторі з обмотками, які додають до різниці фаз генератора електроенергії. власну різницю фаз того ж знака (напряму).

  Як перевірити, чи вистачить 2 кВт потужності генератора  для того, щоб від нього "завівся" і працював пилосос?  Щоб підрахувати реальне споживання, потрібно потужність пилососа розділити на cos φ. Для стандартного пилососа cos φ  становить приблизно 0,5.

Таким чином: 1200 Вт: 0,5 = 2400 Вт. Так що, якщо у Вас пилосос  потужністю 1500 Ватт, не варто запускати його, тоді коли Ви виконаєтеьзуєте автономну енергію від генератора  потужністю 2 кВт – нічого не вийде.

А ось електронагрівач  на nbsp; 1,5 кВт з коефіцієнтом 0,9, від цього ж генератора буде працювати абсолютно нормально: 1 500 Вт : 0,9 = 1 667 Вт. Отже, ще й невеликий запас потужності залишиться, наприклад,  для лампочки.

Важливий момент: кожна електростанція має власний  cos φ, який обов'язково потрібно враховувати. Наприклад, якщо він дорівнює 0,9, то для роботи вищезгаданого пилососа від електростанції потрібно   2400 Вт: 0,9 = 2667 ВА. До речі, саме з цієї причини грамотне позначення потужністю, що видається електростанцією, це  (Вольт-ампери), а не Вт (вати). Однак дуже часто продавці грішать тим, що вводять в оману споживачів просто міняючи букву «а» на букву «т» в позначенні величин і «n»; грошей просять більше за збільшену потужність……. Деякі надходять хитріші: вказують на характеристики значення cosφ =1,  тобто. у цьому випадку  В=Вт, проте як ми знаємо з вищезгаданого матеріалу це зовсім не так.

Звертаємо Вашу увагу на те, що лінійка силової продукції виробництва Musstang містить коректні значення за потужністю, зазначені в кВа. Наші фахівці з готовністю та абсолютно достовірно дадуть відповідь на всі Ваші питання, що стосуються підбору параметрів та нюансів, які необхідно врахувати при покупці.

ТИП ГЕНЕРАТОРНОЇ УСТАНОВКИ

Електрогенератори перетворює механічну енергію обертання валу двигуна в електричну енергію змінного струму. За типом та конструкцією електростанції поділяються на  синхронні та асинхронні. Розглянемо по черзі конструктивні особливості кожного.

Синхронний генератор (альтернатор в англомовній термінології).

ПРИНЦИП ДІЇ: Для збудження електрорушійної сили (ЕРС) в обмотках статора (це нерухома частина генератора) потрібно створити змінне магнітне поле. Це досягається обертанням намагніченого ротора, що генерує магнітне поле, яке перетинає обмотку статора і в ній наводить ЕРС.

      Генератори цього типу відрізняють більш високу якість електроенергії, що виробляється, а також вони без шкоди для себе здатні переносити 3-кратні миттєві навантаження. Також синхронні генератори підтримують рівень напруги в мережі з точністю. до ± 5 %, що дає можливість безпечного підключення до них чутливої ​​електронної (за умови наявності інвертера) апаратури, а також електромеханічних пристроїв з реактивним навантаженням, що досягає 65 % від номінальної потужності.  Конструктивною особливістю такого генератора є наявність на роторі (інша назва -якір) обмоток, на які подається електричний струм. Змінюючи його величину, можна проводити магнітне полі, отже, і напруга на виході статорних обмоток.  Роль регулятора напруги виконує електрична схема зі зворотним зв'язком по струму та напрузі. Завдяки цьому здатність синхронного альтернатора згладжувати короткочасне навантаження. висока та обмежена лише омічним (активним) опором його обмоток. Тим не менш, у такого типу генераторів є кілька недоліків: Оскільки струм на обмотки доводиться подавати на ротор, що обертається, для цього традиційно використовують щітковий вузол.  Якщо генератор постійно піддається  роботі на nbsp; пікової потужності, великі струми викликають перегрів щіток і часткове «вигоряння». Звідси погане прилягання до колектора, підвищення омічного опору і в гіршому варіанті перегрів всього модуля.  Крім того, рухливий контакт неминуче іскрити, а отже, ставати джерелом радіоперешкод. Основний же недолік - низький ступінь захисту від зовнішніх впливів таких як: пил, волога. Стандартний клас захисту оболонки електроустаткування для цього типу – IP23. Синхронний генератор охолоджується шляхом пропускання  через себе повітря,  відповідно все, що є в повітрі, може потрапляти в генератор. Саме тому генератор не слід експлуатувати в запилених місцях, приміщеннях, підвалах, що погано провітрюються.  Іноді потрібно перевіряти стан щіткового вузла  і за необхідності міняти або очищати щітки. З огляду на те, що виконання цих нескладних рекомендацій однозначно продовжить життя синхронному генератору, а також зважаючи на його позитивні  характеристики, такі генератори займають превалююпозиції у масштабах побутового використання.

Асинхронний генератор.

ПРИНЦИП ДІЇ: Цей тип не має обмоток на роторі. Тому для збудження електрорушійної сили (ЕРС) у його вихідному ланцюгу використовують залишкову намагніченість ротора.  

         З конструктивного погляду асинхронний генератор простіше, надійніше і довговічніше. Крім того, оскільки обмотки ротора не потрібно охолоджувати (їх просто немає), корпус асинхронного генератора повністю закритий і має високий ступінь захисту від впливу навколишнього середовища - клас захисту оболонки електрообладнання для цього типу - IP54.  Асинхронні генератори  не сприйнятливі до коротких замикань, тому найкраще підходять для живлення зварювальних апаратів. Однак  без недоліків не обійшлося: цей тип генераторів не переносить пікових перевантажень, вони беруть участь. здатні підтримувати напругу з точністю тільки  до ± 10%, тому використання у таких мережах високочутливих споживачів електроенергії (телевізорів, комп'ютерів тощо) не рекомендується. Крім того, параметри цих пристроїв дозволяють підключати до мережі електроприлади з реактивною потужністю, що не перевищує 30 % від номінальних значень.  А  оскільки такі споживачі як: електродвигун (холодильник, насос, електроінструмент) в момент запуску потребують короткочасного 3-х кратного збільшення потужності, потрібно робити відповідний запас за фактичною віддачею вибираної генераторної установки або купувати генератор оснащений nbsp; системою «стартового посилення», що природно подорожчає його.

Коли скоро ми зупинилися на конструкції генераторів дуже важливо згадати про якість комплектуючих з яких складається альтернаторів. Одним із ключових є обмотка. У «правильних» генераторах вона повинна складатися з мідного дроту, причому з різною величиною його поперечного перерізу, залежно від розрахункової потужності генератора. Оскільки мідь нині в ціні, обмотки якоря і статора генератора суттєво обтяжують не лише вагу, але й вартість – однак тільки мідна обмотка здатна витримувати значні навантаження без шкоди для самої себе, а отже й генератора.  Хоч як це парадоксально та на цьому деякі «споживачу не товариші» намагаються заощадити використовуючи алюмінієвий дріт, характеристики якого суттєво відрізняються. Ситуація посилюється тим, що ви не можете переконатися в цьому на власні очі, оскільки ніхто з продавців «кривих» генераторів не буде демонструвати Вам внутрішній технічний пристрій, а обмежиться усними запевненнями.  Проте, навіть очікуваний зовнішній вигляд не завжди передбачає фактичне використання міді. Алюмінієвий дріт покривають. покриттям «під мідь». На посилання, що додається,  нижче посилання Ви можете побачити як це дійсно виглядає:       

 

На жаль, практика показує, що кількість таких «якісних генераторів»  дуже велике. Найпростіший спосіб виявлення такої продукції – це найнижча ціна генератора. Якщо вам пропонують варіант нового генератора  за смішною ціною порівняно з аналогами – задумайтеся, оскільки продавець у будь-якому випадку на Вас запрацює, а Ви в будь-якому разі потім доплатите різницю за відсутню якість,  тільки це станеться дещо пізніше і займе у Вас набагато більше часу на суєту з пошуком ремонтної майстерні та оплату робіт з відновлення працездатності.


 

Один з таких прикладів з посиланням на сайт, де матеріал- відгук  був  опублікований 09.01.15 додаємо: http://hotline.ua/yp/21106/reviews/?p=1
Купил у магазині Zdorovi.com генератор KrafTWele/KraftTech GERMANY KW6500 6,5кВт за 11700 грн.
Можна було купити аналог дешевше, але підкупило те, що пообіцяли Хондівський двигун. Спочатку це озвучила продавець, а згодом online-консультант. Коли ж генератор прийшов поштою, виявилося, що двигун і сам генератор китайські, причому якості огидного навіть для китайських виробів. В обміні товару в 14-денний термін мені відмовили без пояснення причин. А також заявили, що Хондівський мотор- це мої вигадки, такого мені ніхто сказати не міг. І впевнено роз'яснили, що на НІМЕЦЬКИХ генераторах KraftWele встановлюють якісні НІМЕЦЬКІ мотори!
Я, звичайно, сам здурив.
Моя вина в тому, що не звернув увагу на назву агрегату - KraftWele. Слова wele у німецькій мові немає. Є welle.
Це той же китайський прийом, як і магнітофони Panasonics, Akaiwa і т.д.
ФОТО.
На фотографії видно якість виливки двигуна та генератора. Шановні співробітники магазину (особливо безапеляційний жіночий голос без імені) -
такий шлюб неприпустимий не те що за німецькими стандартами якості DIN EN ISO 9001, TS 16949, DIN EN ISO 10 204.
Але і за нашими, менш суворими ГОСТ 2789-73 та ГОСТ 26645-85.
Для читачів поясню просто - гострі та тонкі залишки лиття відваляться через якийсь час від вібрації та потраплять усередину генератора. При цьому виникне замикання та як наслідок пожежа. Тому генератор не може бути німецьким (там серйозний контроль якості через суворість страхових компаній). Немає навіть обов'язкової позначки Made in EU. Інструкції українською/російською немає, та й сертифікат якості електрообладнання з такою якістю виливки генератора він би не пройшов навіть у нас.
Не рекомендую цей магазин нікому, у тому числі киянам, оскільки юридичної і навіть поштової адреси магазин не має, і знайти їх ви не зможете у разі спроби повернути неякісний товар.
Інженер-механік 1-го розряду
Молчанов Юрій

 

Звертаємо Вашу увагу на те, що лінійка силової продукції виробництва Musstangскладається з генераторних установок обох типів .  Однак генератор асинхронного типу  в силу специфічного призначення для проведення зварювальних робіт пропонується до продажу за попереднім замовленням .  генераторів виконана з високоякісної міді.

«Двигуна сила»

Основним джерелом вироблення електроенергії є не сам генератор, а його двигун.  Вони бувають бензинові та дизельні, з  примусовим повітряним охолодженням або водяним охолодженням.

Бензинові ДВЗ

На електрогенераторах  малої та середньої потужності застосовуються карбюраторні, або, як  їх ще називають, бензинові мотори. Коефіцієнт корисної дії ДВЗ; багато в чому залежить від конструкторських рішень, якості виконання комплектуючих і робочого об'єму двигуна. З погляду застосовуваних технологій багато двигунів схожі. Досягти якісного стрибка у боротьбі зниженням витрати палива вдалося під час переходу верхнеклапанной компоновці двигуна. Одна з таких схем з розподільним валом в картері і штанговим приводом отримала найбільше поширення і позначається «OHV» (див. рис. нижче). Її впровадження дозволило зменшити площу поверхні камери згоряння та зменшити нагрівання деталей двигуна.  Процес контролю сумішоутворення за допомогою електронної системи впорскування палива на генераторних установках малої та середньої потужності  можливий, але nbsp; поки не масово не реалізований, оскільки заміна карбюратора впорскуванням суттєво дорожчає двигун.  Тому основним градієнтом збільшення потужності генератора поки що залишається об'єм двигуна внутрішнього згоряння. , тобто. потужність генератора багато в чому буде визначатися «кінськими силами ДВЗ»<< /p>

 

Багатьом може здатися, що чим більше об'єм ДВЗ, тим краще і довше буде працювати генератор. Це не зовсім так: якщо генератор розрахований на 2.8 кВ потужності, то комплектувати його двигуном об'ємом 290-320 см3 - ірраціонально, оскільки і ціна генератора і витрата палива будуть спочатку більшими, а ресурс двигуна в даному питанні буде вже вторинний. Існує і інший підхід: багато безіменних виробників надходять таким чином: встановлюють двигун меншого об'єму і компонуютьйого з генераторною установкою  більшої продуктивності. І вуаля: супер продуктивний генератор + компактний + невелика витрата палива + смішна (порівняно з іншими) ціна. Однак дива у такому варіанті покупець точно не побачить. Такий симбіоз насправді є згубним для двигуна, тому що його «вантажать» тими навантаженнями, на які він не розрахований. Процес його згасання починається через деякий час після початку експлуатації з фактичної неможливості видати на гора заявлену нечесним виробником потужність і закінчується поломкою або перегрівом. На жаль, інших варіантів на українському ринку представлено дуже багато. Частково це пов'язано з тим, що самі покупці при покупці генератора не звертають увагу на параметри ДВС, а цікавляться тільки електричною потужністю (про підводні камені в цьому питанні ми вже писали вище). Так що якщо ви вибираєте міні-електростанцію,  не полінуйтеся знайти схожі за параметрами моделі від різних виробників і уважно проаналізуйте вихідні значення характеристик і генератора і ДВС. "має розум, так подумає" і може бути впевнений, що йому пропонують купити низькоякісний продукт. У випадку з генератором працюють закони, математики, фізики та технологічні розробки, а не нанотехнології та конвертація енергії з повітря, тому якісна продукція завжди коштує дорожче. 

 

         Наступне цікаве питання – витрата палива. Звертаємо Вашу увагу, на те, що дуже багато хто знову ж таки безіменний і, на жаль,  деякі відомі виробники (або продавці такої продукції) вимірюють та декларують цю величину не «літрах на годину», а в грамах кВт*годину. На перший погляд, все просто: Перша одиниця характеризує витрату палива в грамах для роботи в 1 кВт*год. Друга величина характеризує витрати пального в літрах у часі. А ось із перерахунком величин у рядового споживача виникне складність. Справа в тому, що тут необхідно враховувати за скільки часу агрегат виробляє 1 кВт * год., А коректним розрахунок буде тільки при розумінні навантаження на нього за одиницю часу, також для того щоб перевести грами в літри необхідно знати щільність палива ... Як Вам подобаються такі підрахунки????  Нечесні продавці таким чином не повідомляють дійсну витрату палива в літрах/год, а свідомо конвертують його у важкорозумні величини, які в реальній експлуатації можуть неприємно здивувати власника.

Дизельні мотори  

Дизель має свідомо нижчу для бензинового мотора витрату палива. У нього ступінь стиснення обмежена, головним чином, міцністю та термостійкістю деталей поршневої та кривошипно-шатунної групи. Для нормальної роботи у жорстких режимах їх доводиться робити дуже міцними, тобто. важкими.  Як наслідок, при високих оборотах валу вони зношуються швидше, ніж легші деталі карбюраторного двигуна. Вищесказане не означає того, що дизель менш довговічний (тут саме час згадати про високий запас міцності), а лише пояснює причину, за якою він є; «воліє» знижені робочі обороти.  Однак на паливі стільки не заощадиш. Тому, якщо немає особливих причин для вибору малопотужного дизеля, подумайте про бензинову станцію з хорошим двигуном, вона й шумить менше і обслуговувати її простіше. До того ж у дизельного двигуна є кілька недоліків: висока вартість, відносно велика маса, вимогливість до якості палива в умовах зимової експлуатації. Складність і дорожнечу ремонту в розрахунок брати не будемо - вони компенсовані надійністю та довговічністю.

Звертаємо Вашу увагу на те, що лінійка генераторів  виробництва Musstang  передбачає моделі на основі бензинових та дизел<ь>них двигунів. Наші фахівці охоче дадуть відповідь на всі Ваші питання, що стосуються термінів поставки та експлуатаційних параметрів генераторних установок

 

380 АБО 220 Вольт?
 

        Навіщо? потрібні  три фази, коли і з однієї відразу не розберешся?  Але в тому те, що без них нікуди. Почнемо з того, & nbsp; що трьох фазна схема підключення дозволяє передавати енергію трьох однофазних джерел всього за трьома проводами. (у разі однофазної схеми потрібно було виділити по два дротикожне таке джерело). При цьому   на виході такий генератор видає як побутові 220 вольт, так і промислові 380 вольт. До однофазних генераторів, що виробляють змінний струм напругою 220 вольт і частотою 50Гц, можна підключати тільки однофазні навантаження, тоді як до трьох фазних (380/220 В, 50Гц) - і ті, і інші (на приладовій панелі мають відповідні розетки, кількість яких у агрегатів різних виробників різне).
           З однофазними генераторами все більш-менш ясно: головне - правильно «порахувати» всіх своїх споживачів, врахувати можливі проблеми (наприклад, високі пускові точки) та вибрати агрегат з відповідної nbsp; реальною вихідною потужністю. При підключенні до трифазних генераторів трифазних навантажень ситуація аналогічна. А ось при підключенні до трифазників однофазних споживачів виникає проблема, що називається перекосом фаз.

При підключенні навантаження на одну фазу трифазного генератора використовується тільки одна обмотка статора, у той час як в нормальному режимі задіяні всі три, відповідно, реально зняти вийти не більш ніж 33% трифазної потужності для синхронних генераторних установок Спроба навантажити агрегат сильніше може призвести до перегріву обмотки статора і її перегоранню, а це прямий шлях до недешевого ремонту.

ФІНАЛІЗУЮЧИЙ РЕЗЮМ.

Вибираючи генератор, необхідно точно оцінити необхідні параметри. Попередньо Ви повинні самі визначити, які споживачі підключатимуться одночасно до генератора. При підрахунку - краще (по можливості) перевірити потужність споживачів за їхніми паспортними даними,   якщо це неможливо, то краще звернеться до кваліфікованих фахівців, електриків.  Зверніть особливу увагу на споживачів, які мають у своєму складі електромотори: холодильники, насоси, газонокосарки тощо. Це з тим, що з пуску електромотора потрібна потужність в 3 - 3,5 разу перевищує його номінальну потужність. Необхідно врахувати також можливість у майбутньому збільшити кількість або потужність споживачів електроенергії, якщо це потребує

     Для спрощеного підрахунку візьміть подвоєне значення номінальної потужності електроприладу з найбільшим електромотором, додайте до неї номінальні значення потужностей інших приладів, що містять електромотори, якщо впевнені що вони не включатимуться одночасно, і додайте до суми потужності всіх інших активних споживачів (освітлення, електрообігрів т.д.), які працюватимуть спільно з першими.  Отриману потужність збільште на 10% - це буде потужність необхідного Вам генератора. Якщо кількість енергії "зашкалило" і генератор такої потужності не по кишені -  умовно видаляйте споживачів за рівнем затребуваності до наближення до потрібного значення потужності.

І останнє: якщо ви прочитали цей матеріал ви, ймовірно, вибираєте або розмірковуєте над придбанням генератора. Зверніть увагу на один простий момент:  всі перераховані вище інженерно-технічні рішення і втілення безпосередньо впливають на вартість техніки. Не забувайте великої істини: скупий платить двічі, а бажаючий дуже заощадити – тричі. Вибирайте, порівнюйте, робіть ваш вибір. І обов'язково особисто переконайтеся в правдивості того, про що Вам розповідатимуть продавці аналогічної техніки по телефону…

Ми сподіваємося, що цей матеріал допоможе Вам зробити правильний вибір. Якщо Ви вважаєте за потрібне і можливе для себе уточнити інформацію про пропоновані продукти виробництва Musstang – ми охоче надамо Вам вичерпну та правдиву інформацію.