Оскільки будь-яка мініелектростанція є комбінацією двигуна внутрішнього згоряння та модуля для вироблення електрики, - більшість вимог та стандартизованих процедур обслуговування двигунів чотириколісних «родичів» генератора абсолютно застосовні і до обслуговування його двигуна.

Ми зробимо акцент на найважливіші моменти, які допоможуть Вам не винаходити велосипед, не керуватися міфами, а виконувати прості операції, які продовжать експлуатацію Вашої генераторної установки:

  1. НА СТАРТ УВАГА А МАСЛО ПЕРЕВІРИЛИ?!  ;
    Перед кожним запуском переконайтеся у відсутності   потіків палива та олії, а також перевіряти рівень олії за допомогою щупа. Намагайтеся доливати тільки ту олію, яка вже залита в картер: не треба змішувати олії, це ж не салат і не смажена картопля, щоб змішувати соняшникову та оливкову олію….. Такий «комбінований підхід» приносить більше шкоди. Незважаючи на те,   що двигуни в генераторах обладнані системою автоматичної зупинки у разі зниження рівня масла нижче безпечного, періодичний контроль потрібен, щоб уникнути такого казусу. генератор під час роботи. До того ж жоден виробник не визнає гарантійним випадком поломки двигуна через відсутність масла, навіть за наявності цієї системи. Робота рух поршня «всуху» залишає на поверхнях, що труться, характерні сліди, і обдурити сервісний центр, шляхом доливання масла після поломки, у Вас навряд чи вийде – «розтин все покаже».
  1.  РЕГЛАМЕНТ ОБСЛУГОВУВАННЯ!
     Перша заміна масла повинна відбутися не пізніше 15-20 годин початкової роботи генератора. Ця кількість годин генератор повинен відпрацювати в так званому обкатувальному режимі - навантаження на нього не повинно перевищувати 50% від номінальної потужності. Подальші технічні обслуговування різних виробників  найчастіше регламентують  проводити за формулою: "через n годин роботи або через m місяців, залежно від того, що настане раніше". Для полегшення контролю 90%  генераторів модельної лінійки MUSSTANG обладнані лічильником мотогодин. Перед проведенням робіт ми рекомендуємо зняти ковпачок надсвічника зі свічки запалення, щоб уникнути випадкового пуску.
     
  2. НІЯКОЇ ЕКОНОМІЇ НА ЗБИТОК РЕСУРСУ!
    Пам'ятайте: моторесурс двигуна генератора залежить від чистоти повітря, якості масла і палива, що подається. Іноді необхідно знімати і очищати повітряний фільтр (при роботі в запилених умовах через кожні 10 (десять) мотогодин)). Якщо фільтр поролоновий, його досить продути, паперовий фільтр при сильному забрудненні вимагає заміни, хоча його можна продувати кілька разів. Наступна, дуже важлива операція – заміна олії. Звертаємо Вашу увагу на те, що в 95% бензинових двигунах генератори побутових потужностей (2-8 кВт), причому незалежно від виробника, конструкцією  не передбачений масляний фільтр, а це означає, що   стан олії визначатиме ресурс двигуна. Заміну потрібно робити на прогрітому двигуні, тому зливається більше. По маслу рекомендація однозначна - використовувати спеціальні олії для чотиритактних двигунів повітряного охолодження, рекомендовані до застосування у двигунах садової техніки. Чому саме таке, а не якесь «автомобільне» моторне? У ДВЗ повітряного охолодження робоча температура значно вища, і масло працює в інших умовах, ніж у моторі автомобіля. На олії краще не заощаджувати. Для генератора потужністю від 2 до 8 кВт на одну заміну потрібно від 0,6 до 1,5 л масла - за такої кількості витрати навіть на дорогу спеціалізовану напівсинтетичну або синтетичну олію непорівнянні з грошима, які ви вже витратили на придбання генератора. Є  Чи варто скорочувати термін його життєздатності??
  3.   БЕНЗИН, ЯК ЇЖА - ПОТРІБНИЙ ЗАВЖДИ 
    Вибирати паливо необхідно з урахуванням особливостей роботи двигуна. Будь-яке паливо при тривалому зберіганні псується (процес окислення), тому дуже старими запасами краще не користуватися. Нинішні 4-тактні двигуни генераторів працюють на бензині з октановим числом 92 і вище, але рекомендується саме 92-й, оскільки в ньому менше присадок. Для двотактних моторів використовують суміш бензину та спеціальної олії (для двотактних двигунів повітряного охолодження), причому отриману суміш не можна зберігати більше трьох місяців.  
  4. ЧИТАЄМО МАТЧАСТИНУ! 
      Перш ніж запускати генератор, перегляньте інструкцію з експлуатації. Ми звичайно припускаємо, що деякі виробники безіменних генераторів весь процес описують на 5-10 сторінках, але таких вже не так багато, а прочитавши інструкцію, Ви гарантовано не здійсните якихось помилок, знаючи певну специфіку конкретного екземпляра. Варто відзначити, що є ризик побачити інструкцію від виробника, який не перейнявся її перекладом – у цьому випадку питання до Вас: а навіщо Ви його купили і про яку гарантію в такому випадку? може йтися?!   На жаль тільки про уявну…..
    У посібнику з експлуатації генераторів MUSSTANG Ви також знайдете повну інформацію про додаткові періодично-постійні операції, які необхідно проводити. У цьому переліку будуть перевірка, очищення та регулювання зазору свічки запалювання, очищення паливного фільтра (якщо він є), очищення паливного бака, перевірка та при необхідності заміна паливних шлангів, а також регулювання клапанних зазорів.

Ми сподіваємося, що цей матеріал Ви вважали за потрібне і корисне і його прочитання продовжить життя Вашого генератора. Дякуємо за увагу